Reddi miras davası ve mirasın hükmen reddi konusunda ilgili taraflar açıklayıcı yanıtlar aramaktadırlar. Egra Hukuk olarak doğru yönlendirme sağlayacağız.

Miras davalarındaki taraflar karşılıklı birbirilerine dava açabilirler. Bunun yanı sıra miras kararına karşı gelerek hükmün reddi için de dava açabilirler. Dava tarafları bu açıdan; mirasın hakkına ilişkin taraflar olmaktadır.

Mirasın kısaca tanımı ve açıklaması; hayatını kaybeden kişinin yakınlarına bırakmış olduğu mal varlığı olarak açıklanabilir. Çevremizde de sıklıkla gözlemlemiş olduğumuz bu konuları mahkemede çekişmeli bir şekilde görmek mümkündür. Bazen miras ile alakalı olan taraflar aralarında anlaşamazlar ve red kararında bulunabilirler. Bu kararın mahkemeye iletilmesi ve sorunun hakime taşınası da iyi bir avukat tecrübesi ile mümkündür.

 

Reddi Miras Davası Nedir?

 

Miras tanımı; hayatını kaybeden bir kişinin yakınlarına bırakmış olduğu mal varlığı ve serveti olarak açılanabilir. Fakat her zaman mal varlığı miras olarak devredilmez. Ölen kişinin borçları da belirlenen yakınlara bazen miras kalabilmektedir. Ölen kişinin aile üyeleri bu mirası devralan kişilerdir.

Miras davası ise miras konusu altında açılan ve mirasa dahil olan her dava olarak açıklanabilir. Miras davaları tek bir türde olmamakla beraber oldukça geniş yelpazede çeşitleri ile karşımıza çıkmaktadır. Çeşitleri arasında kişinin kararı ve isteği üzerinde bir belirleme gerçekleşir. Çeşitlerinden örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralanabilir:

  • Vasiyetname iptali
  • Mirasın reddi
  • Mirasın reddi iptali
  • Tenkis davası

Miras davası açılışı; mirasçıların hakkına sahip oldukları mal varlıkları üzerinde anlaşmazlıklar yaşanması sonucu gerçekleşmektedir. Miras davası süresi ve şartları, gerekli olan belge ve hazırlıklar ise her konuya dava olan çeşide göre değişiklik gösterir.

 

Reddi Miras Davası Nasıl Açılır?

 

Reddi miras davası açılış şartları, gerekli olan belgeler, dikkat edilmesi gerekilen unsurlar ve gereklilikler her dava konusunda olduğu gibi farklılık gösterir. En dikkat çekici ve önemli olan baş unsur, reddi miras davası için mirası bırakan kişinin vefat ettiği yerde bulunan mahkemede davanın görülmesidir.

Miras sahibinin hayatını kaybettiği yerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesine bir beyan gerçekleşmesi gereklidir. Bu mahkemeye yapılan beyan ise mirasçılar tarafından yapılmalıdır ve detaylara göre gerekli işlemler de devamlılığında tamamlanmalıdır.

Sulh Hukuk Mahkemesine gerçekleştirilen beyan başvurusu ile birlikte bu beyan değerlendirmeye alınır. Sulh Hukuk mahkemesi özel kütüğüne beyan kaydedilir ve reddine ilişkin belge mirasçının da talebi üzerine mirasçıya teslim edilir.

Bu davayı açmak için gerekli olan birtakım belgeler bulunur ve bu belgelerin herhangi bir eksikliği takdirinde işlemler tamamlanamayabilir. İşlemlerin yarım kalmaması ve başarılı bir şekilde sonuç alınarak adaletteki hızı sağlamak için hazırlığın doğru yapılması önem taşır.

 

Reddi Miras Davası Ne Kadar Sürer?

Reddi miras için açılması gerekilen dava, miras bırakanın vefat ettiği yerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemelerine beyan ulaştırılarak başvurulur. Beyanı oluşturan kişiler mirasçılardır. Türk Medeni Kanunu gereğince 606. Madde içerisinde yer alan kurala ilişkin, miras reddi süresi 3 ay olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hak düşürücü sürenin de dolmadan beyanın sağlanması doğrultusunda gerekli süre zarfına uyulmuş olunur. Böylece kolay bir şekilde işlemler tamamlanmış olur. Beyan sonrası kararın tescili için bir süre geçer. Mirasçının duruşmaya gelmesi zorunlu olmamakla birlikte katılmama sonucunda geçersizlik riski de ortadan kalkar.

 

Reddi Miras Davası Nerede Açılır?

 

Reddi miras dava açılımı için seçilecek olan yerin en büyük etki eden faktörü; mirasa sahip olan kişinin hayatını kaybettiği yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nin seçilmesidir. Mirasçılar bu mahkemeye müracaat etmeli ve gerekli olan belgeleri de hazırlamalıdır. Gerekli olan belgeler ise şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı ( pasaport fotokopisi de olabilir.)
  • Miras bırakan kişinin ölüm belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt belge örneği
  • Mirası reddeden mirasçının adres beyanı
  • Mirası bırakan kişinin son yaşamış olduğu adres bilgileri
  • Eğer bulunuyorsa vasiyetname
  • Tenkis dava kararı

Tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde getirmek önemlidir. Vasiyetname eğer bulunuyorsa tenkis davası kararına gerek kalmaz. Aynı durum tenkis dava kararı bulunuyorsa da vasiyetnameye gerek kalmayacağı şartını korumaktadır.

Mahkemeye başvurmak için aklınıza takılan başka sorular bulunuyorsa, uzman avukatlardan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Böylelikle tüm süreç hakkında daha detaylı bilgiye sahip olur ve bilinçli bir dava süreci geçirmiş olursunuz.

 

Reddi Miras Davası Ücreti!

Reddi miras dava açılımı için Egra Hukuk avukatlık ücretleri oldukça uygun rakamlardan listelenmektedir. Dava detaylarına bakıldığında görülmektedir ki avukat savunması gereken durumlar söz konusu olabilir. Hukuk büromuz ile irtibat kurarak alanında uzmanlaşan bir avukat ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Görüşme sağladığınız avukat ile konuya ilişkin bilgi alabilir ve bu bilgilendirme üzerinden bilinçli bir şekilde dava açma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Red davası için gerekli belge ve işlemlerin ise belirli ücretleri bulunmaktadır. Bu ücretlendirmeler her sene için güncellenmektedir.

Egra Hukuk Bünyesinde Sunulan Reddi Miras Davası, Mirası Reddetmek İsteyenler İçin Hukuki Destek Sağlar!