Mirasa yönelik davalarda uzman bir avukat arayışı içinde olanlar Egra Hukuk bünyesindeki Ankara miras avukatı ile iletişime geçebilirler.

Özel hukuk kapsamına giren miras işlerinde bir avukatla çalışmak hak kayıplarının önüne geçmek açısından çok önemlidir.

Asliye Hukuk Mahkemesi ya da Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen miras davalarında paylaşılamayan miras paylaştırılarak problem ortadan kaldırılır. Vefat eden kişiye ait olan sanat eseri, para ve taşınmaz mülk gibi mirasın kapsamındaki varlıklar kanuna uygun şekilde paylaştırılır.

Miras avukatı, müvekkillerinin miras paylaşımı gibi mirasla ilgili birçok konuda hak kayıplarını önlemek için çalışmalar yapıyor. Ülkemizde miras davalarının süresi; mahkeme yoğunluğu, delil toplama, tarafların anlaşmazlığı ve dosyanın karmaşıklığına göre sürüyor. Genel olarak Türkiye’de miras davaları, 2 yıl sürüyor.

 

Miras Davası Nasıl Açılır?

 

Ankara miras avukatı, ölen kişinin malvarlığının paylaşılmasıyla ilgili düzenlenen davalarda görev alır. Miras davasında mirası bırakan kişinin varisleri arasındaki anlaşmazlık çözülerek mirasın paylaşımı gerçekleşir. Yalnız miras davasının açılabilmesi için ölen kişinin vasiyetinin olmaması ya da vasiyetin geçersiz olması gerekiyor. Mahkeme tarafından miras adil şekilde bölüştürülür. Aynı zamanda mahkeme, varislerin haklarını koruma altına alır.

Miras davası, davanın niteliği göz önünde tutularak dilekçenin hazırlanıp yetkili mahkemeye sunulmasıyla açılır. Dilekçe mahkemeye sunulurken başvuru harcı da ödenir. Murisin yerleşim yerindeki mahkeme tarafından mirasın paylaştırılması, tasarrufun iptali, miras sebebiyle istihkak ve tenkis davalarına bakılır. Dava açılmadan evvel öncelikle mirasçılar belirlenir. Dava sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için dava dilekçesi tüm taraflara tebliğ edilir. Bu sebeple miras davası taraflarının kim olduğu ve adresleri tespit edilip ona göre bir dilekçe hazırlanır.

 

Miras Davası Hangi Durumlarda Açılır?

 

Miras avukatı, mirasçılar miras paylarının paylaşımı ve tereke üzerindeki hak sahiplikleriyle ilgili anlaşmazlık yaşadıklarında davayı açar. Miras davaları şu durumlarda açılır;

  • Muris öldükten sonra mirasçılar arasında doğan miras ortaklığı sonlandırılır. Bunun sonucunda kişisel mülkiyete geçilebilmesi amacıyla miras paylaşımına yönelik dava açılır.
  • Muris tarafında gerçekleştirilen ivazsız tasarruf ve sağlar arasında terekeye iade içinde denkleştirme davası açılır.
  • Muris eğer tasarruf özgürlüğü sınırlarını aşıp mirasçıların haklarını önemsemeyen davranışlarda bulunursa tenkis davası açılır.
  • Mirasçılar, elbirliği ya da paylı haldeki malik taşınmaz ve taşınır mallar üzerindeki paydaşlığı sonlandırmak içinde izale-i şüyu davası açabilir.

 

Miras Paylaşımı Yapılmazsa Ne Olur?

 

Miras paylaşımı yapılmadığı takdirde mirasçıların payları olan kişisel mülkiyete geçmeleri imkânsız olur. Miras paylaşılamadığında mirasçılar, terekede dahil olmak üzere malvarlığı değerleriyle ilgili kişisel mülkiyeti tesis etmeleri imkânsız hale gelir.

Miras paylaşımı olmadığı sürece mirasçılar, mirasa ortak olmaya devam eder. Mirasçıların tümü, mirasa ortaktır. Bu durum, mirasçının atanmış ve yasal mirasçı olmasına bakmaz. Mirasçılar, miras ortaklığını sonlandırmak için miras paylaşımı davası açmalıdır. Bu konuda Ankara miras avukatı ile iletişime geçerek hukuki haklarınızı güven altına alabilirsiniz.

 

Miras Davası Kaç Yıl İçinde Açılır?

Miras davası, zamanaşımı süresi içinde açılması gerekiyor. Davanın niteliğine göz önünde tutularak 1 sene, 10 sene ve 20 sene şeklinde zamanaşımı süreleri vardır. Miras davası açılmasında şu hususların göz önünde bulundurulması gerekiyor;

  • Muris muvazaası davalarında zamanaşımı süresi yoktur bu sebeple her zaman açılabilir.
  • Denkleştirme davaları, 10 sene içerisinde açılması gerekiyor.
  • Mirastan dolayı istihkak davası, iyi niyetli davalı kişinin terekeyi elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten 1 sene sonra dava açılır. Her koşulda murisin ölümü ya da vasiyetnamenin açılmasıyla da 10 sene içerisinde dava açılmaktadır. Kötü niyetli davalılara 20 sene içinde dava açılmalıdır.
  • Mirasçılar, miras haklarının ihlal edilmesini öğrendikten sonra 1 sene, mirasın açılması ya da murisin ölümünden sonra 5 sene içerisinde tenkis davası açılır.

Egra Hukuk bünyesindeki uzman miras avukatı ile iletişime geçerek mirasla ilgili konularda danışmanlık alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Miras davasıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Torunlar Miras Davası Açabilir?

Murisin sağ çocuğu yoksa torunu dava açabilir. Yalnız murisin çocuğu sağsa torun dava açamaz.

 

  1. Miras Davası Neden Açılır?

Miras paylaşılamadığında dava açılması gerekiyor.

 

  1. Miras Hakkını Vermeme Cezası Nedir?

Miras hakkını vermeme cezası, mirastan mal kaçırılarak mirasçının miras hakkı ihlal edildiğinde ortaya çıkar. TCK m. 144/1 hükmüne göre miras hakkı vermeme cezası düzenlenmiştir. Miras kaçıran kişi, 1 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Aynı zamanda adli para cezası da veriliyor.

Egra Hukuk Olarak, Miras Davalarınızda Hızlı ve Etkin Çözümler Sunuyoruz. Tecrübeli Avukatlarımızla, Miras Davası Sürecinizi En Kısa Sürede Tamamlıyoruz!